Lopultakin myös Nuppu ja Laila on saatu Kissaliiton ja siten siis FIFen rekisteriin. Lailan Suomeen tulosta kului kaksi kuukautta, Nupun tulosta melkein kolme. Näin ollen neidit voivat osallistua kahden viikon päästä Rurokin näyttelyyn. Heti RTK:n kokousta seuraavana päivän tuli sähköposti rotukirjaajalta, jossa ilmoitettiin rekisterinumerot. Kiitos ystävällisestä palvelusta ja nopeasta informoinnista Miilalle siis! Muutoinhan tämä järjestelmä on hidas ja kankea, mutta sehän ei tietysti liiton työntekijöiden vika ole, vaan meidän kaikkin harrastajien, jotka emme viitsi tehdä mitään asioita muuttaaksemme.

FIFellä on käytössä kaksi erillistä rekisteriä kissoille. Ns kantakirjarekisteri eli LO-rekisteri, johon rekisteröidään kissoja, jotka täyttävät tietyt kriteerit neljän sukupolven kissojen tietojen osalta. RX on ns koerekisteri, johon sitten voidaan rekisteröidä kissoja, jotka eivät näitä kriteerejä täytä. Käytännössä näillä rekistereillä ei ole mitään eroa harrastajan kannalta. RX-kissa voi käydä näyttelyissä ja sillä voi kasvattaa aivan kuten LO-kissallakin. Miksi tällainen käytäntö sitten on olemassa, se on jäänyt allekirjoittaneelle hieman epäselväksi.

Laila oli päätetty rekisteröidä LO-rekisteriin, vaikka luulin sen menevän RX:ään, koska sillä on neljännessä polvessa yksi sininen mau. En ole nähnyt tarpeelliseksi rajoittaa siitoskissojen käyttöä mahdollisten diluutiokantajien osalta. Geenipooli on jo liian pieni muutenkin, saati että sitä alettaisiin tällä perusteella entisestään supistaa. Kyseessä ei kuitenkaan ole sairaus. Mieluummin näkisin, että ulkomaillakin kasvattajat karsisivat kasvatuksesta vaikkapa kutisevat kissat, eivätkä diluutiokantajia. Valitettavasti näin ei ole asia. Diluutiokantajuuden voi tutkia helposti DNA-testillä ja harkitsin testaavani omat kissat aikoinaan, mutta totesin sitten, ettei mahdollinen kantajuus vaikuta kissan kasvatuskäyttöön, joten jätin asian sikseen. Meidän kissojemme taustalla on ainakin Manun isä diluutiokantaja, samoin Ennan toisen isoisoäidin Khetyn isä. Lailan suvussa tiedämme sen isoisän kantavan sinistä. Mahdollista siis on, että meilläkin kantajia on.

Nuppu meni sitten luonnollisesti RX-rekisteriin, koska sen sukutaulusta puuttuu kokonaan kaksi kissaa neljännestä polvesta.

Hyvä, että lopultakin nämä paperiasiat on saatu päätökseen.