Allekirjoittanut on välillä käynyt lueskelemassa ranskalaista maupalstaa ja hiljattain sieltä pisti silmään pitkän linjan ranskalaiskasvattajan laatima maun alkuperäisten kantakissojen sukupuu. En viitsi sitä suoraan tähän kopioida tekijänoikeussyistä, mutta löytyy tuolta palstalta.

Aloinkin sitten tallentaa löytämiäni tietoja omaan tietokantaani. Käytän siis Breeders Assistant for Cats -ohjelmaa. Muutamat nimet kantakissojen sukutaulussa alkoivat kuulostaa kovin tutuilta ja niinpä lähdin tutkimaan Kiijan sukutaulua ja törmäsin yllättävään asiaan: Kiijan isän isän linjassa on mitä ilmeisimmin käytetty paljon iäkkäitä kissoja kasvatukseen, koska tässä linjassa tietokannastani löytyi katkeamaton yhteys näihin nyt löytämiini kantakissoihin! Kiija on 12. polven jälkeläinen prinsessa Troubekovskin 1950-luvulla Egyptistä Italiaan viemille koko rodun kantakissoille.

Täytyy vielä yrittää selvittää kissojen syntymävuosia jotain kautta, jos vaan mahdollista, sillä tuntuu aika uskomattomalta, että 50 vuodessa olisi edetty vain 12 sukupolven verran. Mutta onhan se toki mahdollista, jos käytetään iäkkäitä kissoja.

Kantakissojen tietojen tallentaminen paljasti myös hyvin konkreettisesti sen, mikä olikin periaatteessa tiedossa: muutamasta kissasta lähtevä rodun rakentaminen on vaatinut alussa todella rankkaa sukusiitosta. Onneksi sittemmin rotuun on lisätty uutta verta.